Servér for eksempel denne ostelækre tærte som frokostret, eller tag den med i picnickurven.

Foto af Ditte Ingemann Thuesen
Tekst af Camilla Bojsen-Møller (Osteblogger på www.ostesnak.dk og ostekommunikatør)

Ingredienser

Til én stor tærte – ca. 4-6 personer

Tærtedej

(Du kan også købe en rulle færdiglavet, fersk tærtedej)

100 g smør
90 g fast ost, fintrevet
1 knivspids salt
200 g mel
½ dl vand

Karamelliserede løg

3 rødløg
2 spsk olie
3 spsk balsamicoeddike
1 spsk sukker
Salt og friskkværnet peber

Tærtefyld

250 g champignon, i skiver
2 æg
2 dl fløde
2 dl crème fraîche
1 knivspids muskatnød, fintrevet
Salt og friskkværnet peber
Karamelliserede løg
100 g fast gedeost, revet
50 g mandler, grofthakket
Frisk timian

Server gerne tærten med en grøn salat

Sådan gør du

Lav tærtedejen først:
Kom alle ingredienser i en foodprocessor og kør til dejen har samlet sig.

Rul den ud og kom i tærteformen (28 cm i diameter) med det samme, sæt den (overdækket) på køl i en times tid.

Forbag tærteformen ved 200 grader i 15 minutter.

Lav derefter de karamelliserede løg:
Skær løgene i fine både (eller skær i tynde ringe med et mandolinjern).

Svits i olie nogle minutter til de bliver bløde og gyldne. Tilsæt balsamicoeddike og sukker, og lad det simre ved lav varme til eddiken er kogt ind. Smag til med salt og peber.

Svits svampene på panden til de er gyldne.

Til sidst skal tærten samles:
Rør æg med fløde, crème fraîche, muskatnød og lidt salt og peber. Hæld i tærteformen.

Læg svampe og karamelliserede løg oven i og drys gedeost og hakkede mandler over.

Bag ca. 25 minutter ved 200 grader til æggestanden er fast.

Drys frisk timian på tærten før servering.

Tip! Denne opskrift passer til en stor tærteform (28 cm i diameter), men du kan også lave fire til seks små tærter (afhængig af størrelsen på formene).

Ostebloggerens tip

En tærte er en god måde at få brugt sine rester. Så kig i grøntsagsskuffen og find også dine osterester frem!

Camilla, www.ostesnak.dk

Camilla Bojsen-Møller

Camilla Bojsen-Møller

Som barn gik jeg i en stor bue uden om ost. Da et job senere trak hende ind i osteverdenen, indså jeg lynhurtigt, hvad jeg var gået glip af. For osteuniverset er fyldt med passionerede ostemagere, skønne historier, masser af smag – og ja, den mest magiske ingrediens, du kan ønske dig i et køkken. Ost er ingrediensen, der kan trylle enhver ret til en himmelsk mundfuld. Oste er en utrolig mangfoldig produktgruppe, der spænder over et bredt spektrum af smagsnuancer og konsistenser fra de mildeste, delikate, cremede og syrlige friskoste til umamitunge blåskimlede og salte, smuldrende smagseksplosioner. For ikke at tale om cremede hvidskimmeloste, spændende aromatiske rødkitoste og lagrede faste oste med knasende proteinkrystaller. Invitér alle disse oste ind i dit køkken og opdag, hvad de hver især kan gøre for din madlavning. Til sidst er der blot at sige: Lad magien sprede sig i køkkenet!