Du kender det sikkert: Osten er spist, og kun skorpen er tilbage. De fleste ville nok smide den ud, og det gjorde jeg også selv, lige indtil det gik op for mig, at den er alt for god til skraldespanden. Sådan en osteskorpe er nemlig sprængfyldt med smag, som kan berige alverdens spændende retter og serveringer. Mulighederne er mange, og her er tre konkrete måder at bruge skorperne på, som jeg laver igen og igen i mit køkken. 

 

Opskrifter og tips af Maria Charlotte Larsen
Foto af Chris Tonnesen 

 

 

Opskrift: Skummende ostesauce

En mild og skummende ostesauce går godt til det meste. Her er den serveret til dampet spinat med stenbiderrogn og vagtelæg – en perfekt forret i påsken og resten af foråret, hvor råvarerne har sæson. 

Sådan laver du ostesauce

Fyld halvdelen af en lille kasserolle op med 50% sødmælk og 50% fløde. Kom dine osteskorper i, så gryden er dækket 2/3. Kog det hele op i ca. 2 min. Lad det stå i minimum 1 time og sigt osteskorperne fra – smag saucen til med salt, peber og citronsaft. Du kan evt. supplere med lidt revet ost, hvis du synes, der skal endnu mere power på smagen. 

 

 

Opskrift: Osteolie i flaske

Her er en af de muligheder, der tilmed er holdbar i længden, da den ikke ligesom ostecremen og saucen helst skal spises indenfor et par dage. Olien kan du nemlig sætte pænt på din køkkenhylde, hvor den ovenikøbet er dekorativ. Næste gang du skal lave fx en mayo eller dressing, bliver du glad for at have den i baghånden. 

Sådan laver du osteolie

Tag dine osteskorper fra dine mest faste oste. Varm en smagsneutral olie op til 60-70°. Osteskorperne kommes i et glas, og den varme olie hældes over. Lad olien trække smag i 14 dage, eller indtil den er så intens, som du vil have den. 

 

 

Opskrift: Ostecreme af osterester

En skøn creme eller dip, som tilmed kan laves dagen før, den skal serveres. Den er god til fx grøntstave og rugbrødschips. En perfekt snack! 

Sådan laver du ostecreme

Samme procedure som ostesaucen ovenfor. Her udelades sødmælken til fordel for ren fløde. Når massen er sigtet, stilles den på køl til dagen efter og piskes op til en luftig creme inden servering. 

 

Flere gode idéer: Se også hvordan du laver ostesuppe, knækbrød med ost og gulerodspesto med ost.

Maria Charlotte Larsen

Prof. BA i ernæring og sundhed, foodstylist og madskribent 

Olivier Geppel

Kok og madiværksætter 

 

Vi har åbnet Minimer, en salat- og spisebar på Vesterbro i København, fordi vi vil overbevise folk om, at velsmag og minimering af madspild ikke er hinandens modsætninger. På Minimer skaber vi bæredygtige måltider med fantastiske råvarer, der kunne være endt som affald, fordi de ikke er smukke nok til butikkernes udstilling, eller fordi holdbarhedsdatoen er ved at være overskredet. Grøntsager i sæson er centrale for vores køkkens udtryk, og vi bruger ost til at give mange af retterne en ekstra dybde og intensitet. Og fordi vi efterhånden har så mange spændende danske oste, at det er helt unødvendigt at transportere ingredienserne til vores mad hjem fra Sydeuropa og andre fjerne egne. Vi kan selv, og det kan vi godt være stolte af.