Ingredienser

Forret til 2 personer

Fyld
20 g tørrede karljohansvampe
½ dl rød quinoa
1 dl vand
¼ porre
Olivenolie til stegning
2 jordskokker, skrællet og skåret i små tern (ca. 100 g)

Grød
1½ dl hønsefond
½ dl Fanø Julebryg eller anden mørk porter
1 dl bygflager
50 g røget skimmelost, eller en danablu 50% – i mindre stykker
1 spsk. smør
2 spsk. piskefløde

Topping
1 stykke fast modnet ost.
2 skiver røget laks, skåret i små stykker (ca. 1 x 1 cm)
½ dl hele havtorn

Pynt
Rød havesyre

HAR DU OGSÅ EN FANTASTISK OPSKRIFT MED OST?

Deltag i opskriftkonkurrencen og vind op til 6.000 kr.

Læs mere

Fremgangsmåde

Fyld
Kom de tørrede svampe i en skål, dæk dem med lunkent vand og lad dem trække i ca. 45 minutter. Skyl svampene i flere hold vand, lad dem dryppe godt af i en sigte og hak dem groft.

Skyl quinoaen og kom den i en gryde med kogende vand. Kog den ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 15 minutter.

Skær porren i stykker på ca. 3 cm – og flæk dem midt igennem. Varm lidt olie i en pande og steg porrerne med skærefladen nedad til de bliver godt brune. Tag porrestykkerne af panden og skær dem i tynde strimler.

Varm lidt olie i panden og rist jordskokkerne i et par minutter.

Grød
Kom hønsefond, øl og bygflager i en gryde. Bring det i kog og kog grøden ved meget svag varme og under låg i ca. 9 minutter – rør jævnligt. Tilsæt skimmelosten og når den er smeltet og grøden har en passende konsistens – efter ca. 1 minut – kommes smør og fløde i. Vend svampe og jordskokker i grøden.

Ved serveringen
Kom grøden i varme skåle, riv Havgus over og drys et fint lag quinoa på. Anret porrestrimler, laksestykker og havtorn på grøden. Riv lidt mere ost over og pynt med havesyre.

Tips
Hvis hele havtorn ikke er til at finde, så prøv med syltede asier eller syltede rødbeder – i tern. En rest kogt quinoa smager herligt i en salat eller drysset på en varm tomatsuppe.

Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på GASTROmad.

Derfor er Sørens opskrift blandt de udvalgte

“Det er modigt at vælge grød som aftensmad, men grød er ikke bare grød, og dette er en helstøbt ret. Retten indeholder mange ingredienser, som det er muligt at skifte ud, hvis man ikke har dem i køkkenet. Denne ret er en godt bud på et måltid på kødfri dage.”

Sådan sagde Ost & kos dommerpanel bestående af Rasmus Leck Fischer, kok og daglig leder hos Atelier 1B, Winnie Pauli, tidl. seniorkonsulent ved Landbrug & Fødevarer, og Sanne Muncken, gennem flere end 25 år ansat i Karolines Køkken bl.a. som kreativ leder.

Udvalgt under temaet “Ost – brinner” og honoreret med 1.000 kr.

Søren S. Willadsen

Søren S. Willadsen

Madblogger

Søren S. Willadsen blogger om mad og gastronomi på GASTROmad. Til dagligt arbejder Søren som konsulent og coach. Ved siden af bloggen arbejder Søren med opskriftsudvikling, foodstyling og fotografering til Smoke It All.