Ost er et oplagt modspil til vinterens smage, men hvordan kombinerer man dem på den rigtige måde? Det har kok og madskribent Trine Hahnemann givet Ost&ko en række gode bud på. Her i form af et lækkert bagt græskar med gedeost, citron og chili.

 

Tekst og ideer: Trine Hahnemann
Foto: John Bendtsen

Det er vigtigere end nogensinde at være bevidst som forbruger, og det gælder også i vintertiden. Klimakampen er ved at give koen er et dårligt ry, og det er en skam, for køer er en del af naturen, og de er en del af det bæredygtige, økologiske landbrug. Det skal de blive ved med at være, men det kræver, at vi bakker op om de landmænd og mejerier, der laver deres mælk og ost med kærlighed til den gode smag og hensyn til naturen omkring os.

Derfor er det også fantastisk at kunne sige, at de oste, man kan spise med bedst samvittighed, også er de oste, der sikrer dig den bedste smag på tallerkenen. Så vælg med omhu og omtanke; vælg økologisk, og vælg dansk, for Danmark flyder i disse år over med forrygende kvalitetsost. Skrot fx den franske discount-brie, og sig i stedet hej til Den Hvide Dame fra Arla Unika. Det kommer du ikke til at fortryde.

Græskarret er en vigtig grøntsag til vintermånederne med hyggelig sødme og blød konsistens. Her er det bagt og tilsat friskhed og ekstra varme fra citron og chili, inden det hele rundes af med sprød salvie og Kirks friske Økologisk gedeost i saltlage, der byder ind med salt og syre.

 

Opskrift på bagt græskar med gedeost, chili og citron

Til 4 personer

1 lille øko hokkaido græskar
Olivenolie
1 chili (styrke efter smag)
1 øko citron
1 handfuld frisk salvie
Salt og peber
Kirks friske økologiske gedeost i saltlage

Sådan gør du:

Halver græskarret og fjern kernerne med en ske. Skær derefter græskarret ud i mindre stykker som på billedet og vend med 1/2 dl olivenolie, salt, peber og salvieblade. Fordel dem på en bageplade med bagepapir og bag ved 200 grader i 45 minutters tid – eller til de ere mere og gyldne.

Rør imens et par spsk olivenolie, et par spsk citronsaft, tynde strimler af chili og fintrevet skal fra 1/2 citron sammen. Når græskarret er mørt, skal du tage det ud af ovnen og dryppe med chili-citrondressingen. Smuldr gedeost over og server.

Har du brug for mere inspiration til, hvordan du bruger ost til at løfte dine vintergrøntsager, så tjek også Trine Hahnemanns opskrift på stegt kål med bagte rødbeder og frisk gedeost.

Trine Hahnemann

Kokken, kogebogsforfatteren og madaktivisten Trine Hahnemann elsker ost. Det gør hun året rundt, men det er en særligt effektiv ingrediens i de kolde vintermåneder, hvor ostelækkerierne giver dybde, velsmag og tryghed, når der er allermest brug for den. Her deler hun sine bedste tips til, hvordan du giver vintermaden et smagsboost med velvalgte danske oste i maden, på maden og til maden.