Ost er et oplagt modspil til vinterens smage, men hvordan kombinerer man dem på den rigtige måde? Det har kok og madskribent Trine Hahnemann givet Ost&ko en række gode bud på. Her i form af en lækker ret med stegt palmekål, bagte rødbeder og frisk gedeost.

 

Tekst og ideer: Trine Hahnemann
Foto: John Bendtsen

Når du skal finde den rette ost at berige vinterens grove grøntsager med, er det første skridt – heldigvis – at smage sig frem. Læg mærke til styrke, smag og konsistens; hvor skarp, salt, sød og umamiintens er osten? Er den tør og flaget eller fløjlsblød og cremet? Find noget, der giver kærligt modspil til de andre ingredienser i retten.

Osts største styrke er, at det modnes i et utal af retninger, både hvad angår smag og konsistens. Derfor kan man så godt som altid finde en passende ost næsten uanset hvor, den skal indgå. Det gælder også om vinteren, hvor de fleste ingredienser passer rigtigt godt til ost. Dybe, fede oste er et oplagt modspil til sprød, bitter kål, lige som salten og skarpheden i en skimmelost kan være det perfekte modstykke til søde frugter, bagte vintergrøntsager og dybe krydderier som kanel og kardemomme.

En skarp, salt gedeost som den økologiske Tilia Mundo fra Tebstrup Gedeosteri kan puste ekstra liv i søde, bagte rødbeder, og i opskriften her agerer den også cremet modstykke til den småbitre palmekål og det pebrede bladgrønt.

 

Opskrift på stegt kål med bagte rødbeder og gedeost

Til 4 personer

200 g palmekål
100 g rucola
8 små rødbeder
Olivenolie
Salt og peber
Citronsaft
Telia Mundo gedeost fra Tebstrup

Sådan gør du:

Skræl rødbederne og vend med lidt olivenolie, salt og peber. Er dine rødbeder store, kan du halvere dem. Bag dem i ovnen ved 175 grader, til de er møre, omkring 45-60 minutter. Pluk kål i lidt mindre stykker og steg det på en varm pande i lidt olivenolie, til det begynder at få farve. Dryp med citronsaft, salt og peber og vend med de bagte rødbeder og flager af gedeost.

Har du brug for mere osteinspiration, så prøv også denne skøre og skønne opskrift på en ostemad serveret som suppe, kast dig ud i en lækker risotto med squash, eller server den bedste makaroni og ost med bacon.

Trine Hahnemann

Kokken, kogebogsforfatteren og madaktivisten Trine Hahnemann elsker ost. Det gør hun året rundt, men det er en særligt effektiv ingrediens i de kolde vintermåneder, hvor ostelækkerierne giver dybde, velsmag og tryghed, når der er allermest brug for den. Her deler hun sine bedste tips til, hvordan du giver vintermaden et smagsboost med velvalgte danske oste i maden, på maden og til maden.