Friterede ostestænger med dukkah og harissadip

Cirka 12 stk.

Opskrift på dukkah

50 g hasselnødder
2 spsk. korianderfrø
1 spsk. hel spidskommen
1 spsk. fennikelfrø
1 tsk. sort peber
2 spsk. sesamfrø
1 tsk. piment d’espelette
1 tsk. chili
1 tsk. salt
1 tsk. anisfrø
1 tsk. kommen

Sådan laver du dukkah

Rist nødderne på en pande, til de er gyldne. Rist derefter krydderier et ad gangen, til de begynder at dufte aromatisk og evt.
‘popper’ lidt på panden. Put det hele i en morter og stød det til et groft pulver – alternativt kan du bruge en elektrisk kaffekværn eller hakke det fint. Opbevar i et lufttæt glas.

Opskrift på harissa

3-4 store aflange røde pebre
4 fed hvidløg
1 citron, saft og skal fra
½ dl olivenolie
1 bundt koriander
1 bundt mynte
1 tsk. spidskommen
1 tsk. korianderfrø
1 tsk. allehånde
1 spsk. anisfrø
2 spsk. muscovadosukker
10 kardemommekapsler (de små
frø inden i)
1 spsk. salt
1 tsk. tørrede rosenblade
Frisk chili efter styrke

Sådan laver du harissa

Bag rød peber i ovnen ved 130° i 1-2 timer, indtil skindet begynder at blive mørkt, og pebrene synker sammen. Tag dem forsigtigt ud af ovnen, put dem i en plastikpose og luk posen ved at binde en knude. Lad pebrene køle af i posen, mens du ordner krydderierne. Rist alle de hele krydderier på en tør pande, til de dufter aromatisk. Når peberfrugterne er kølet en smule, åbnes poserne. Nu skal skindet gerne have løsnet sig, og de hele peberfrugter kan ’smuttes’ som mandler. Fjern skindet og kernerne. Blend friske krydderurter, peberfrugt, citronsaft og -skal, frisk chili og de tørrede, ristede krydderier sammen. Juster med olie, til harissaen har en pestolignende konsistens.

Opskrift på friterede ostestænger

200 g gedeskæreost
100 g rasp af grove brødkrummer
50 g dukkah
50 g mel
2 æg

Sådan laver du friterede ostestænger

Lav tre skåle: én med mel, én med æg (pisket let sammen) og én med rasp og din dukkah-blanding. Skær osten ud i ensartede stave. Paner først osten i mel, så æg og til sidst i rasp. Læg den panerede ost i fryseren i ca. en time for at undgå, at osten smelter for meget under friteringen. Varm olien op til ca. 180°. Olien må ikke blive for varm, da osten i så fald vil smelte, før raspen bliver gylden. Friter de kolde ostestave et par minutter, til friteringen er gyldenbrun. Læg de friterede stave på fedtsugende papir.

Opskrift på harissadip

100 g gedefriskost
50 g harissa

Sådan laver du harissadip

Bland friskost og harissa sammen. Smag til med salt og peber. Du kan justere styrken ved at tilføje mere/mindre harissa. Server de lune ostestænger med harissadip som en snack eller appetizer før middagen.

Opskriften er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på MORTEN BRIAN. Se flere retter med smeltet ost

Morten Brian Pedersen

Morten Brian Pedersen

Madblogger

Morten Brian Pedersen kan lide gastronomi og medier. Gastronomi lever og ånder han for. Medier læser han om på Københavns Universitet. På MORTEN BRIAN blogger han om mad, han selv har lavet og spist. Indimellem skriver Morten Brian også om cocktails og vin. Morten Brians madfilosofi er uden dogmer med den gode smag i fokus.