Ingredienser

Forret til 4 personer

Æbleflæsk
50 g røget bacon
1 lille løg, fx skalotteløg, finthakket
1 syrligt madæble, hakket i små tern (ca. 150 g)
2 kviste timian, plukket
2 tsk sukker
Et nip groft salt
10 g smør
Savojkål

Kartoffelflager
250 g kartofler
50 g smør
½ dl piskefløde
¾ dl kartoffelvand
Groft salt

Sauce på fast modnet ost
100 g fast modnet ost af goudatypen
25 g smør
½ dl piskefløde
1½ dl sødmælk
½ tsk. groft salt

4 store kammuslinger – gå til din fiskehandler, og få nogle der ikke har været frosset

Groft salt, fx havsalt

Olie og smør til stegning

HAR DU OGSÅ EN FANTASTISK OPSKRIFT MED OST?

Deltag i næste opskriftkonkurrence og vind op til 6.000 kr.

Læs mere

Fremgangsmåde

Æbleflæsk
Skær bacon i små tern, og steg dem gyldne og sprøde på en pande ved middelhøj varme. Læg dem til side på et stykke fedtsugende papir.

Steg det hakkede løg i det overskydende fedt i et par minutter, eller til løgstykkerne er bløde og transparente. Tilsæt æbletern og timianblade, og lad det hele stege i ca. 1 minut. Tilsæt sukker, salt og smør. Vend baconstykkerne i, og smag til. Æbleflæsket skal være syrligt og let sødt i smagen.

Pluk fire flotte blade af savojkålen, og damp dem i kogende vand i ca. 4 minutter. Skær stokken fra, læg et par skefulde æbleflæsk på midten af hvert kålblad, og form 4 flotte pakker.

Kartoffelflager
Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem til de er helt møre. Hæld vandet fra – gem ca. ¾ dl kartoffelvand til puréen.

Kom kartoflerne i en blender sammen med smør, fløde og kartoffelvand. Blend for fuld skrue, indtil puréen bliver lind og klistret i konsistensen. Smag til med salt.

Varm en pande op, kom lidt ekstra smør på panden og dæk overfladen med et tyndt lag kartoffelpuré. Det vil hurtigt begynde at boble og blive gyldent. Skræl flagen af panden, når den er sprød og gylden, og læg den på et stykke køkkenrulle. Køl af, og bræk kartoffelflagen i mindre stykker. Steg resten af kartoffelpuréen.

Sauce på fast modnet ost
Riv osten groft, og kom den i en gryde med de øvrige ingredienser på nær salt. Bring det forsigtigt i kog, og blend det herefter til en homogen masse med stavblender. Smag til med salt.

Kammuslinger
Drys kammuslingerne med salt. Varm en pande op for fuld gas i minimum 2 minutter, kom lidt olie på panden, og læg kammuslingerne på. Lad dem stege i 2 minutter på den ene side, vend dem, tilsæt en skefuld smør, og giv dem et minut mere.

Anretning
Brænd kålpakkerne let med en gasbrænder (kan undlades), og placer dem på 4 tallerkener med kammuslingerne ved siden af. Placer flager af kartoffelpuré rundt om. Skum saucen op ved at blende i overfladen med stavblenderen, og hæld den mest skummende del på tallerkenerne ved bordet foran gæsterne.

Tip
Kartoffelflagerne kan tilberedes et par timer før serveringen og evt. lunes i ovnen et par minutter ved 200°.

Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på feinschmeckeren.

Derfor løb Rasmus med oste-sejren

“Ostesaucen binder den smukke ret sammen fra de søde skaldyr i form af kammuslinger til den bitre savoykål, det syrlige æble og den salte bacon. Ostesaucen får retten til at fremstå som en velsmagende helhed. Opskriftudviklingen er gjort med respekt for sæsonerne. Ostesaucen kan desuden gå til mange andre fiskeretter – både dampede og stegte – og kan fremstilles med flere andre hårde gule oste.”

Ost & kos skarpe dommerpanel bestående af Kenneth Hansen, køkkenchef på Svinkløv Badehotel, Winnie Pauli, seniorkonsulent ved Landbrug & Fødevarer, og Sanne Muncken, gennem flere end 25 år ansat i Karolines Køkken bl.a. som kreativ leder.

Tema-vinder af temaet “Ost – bling på din ret” og honoreret med 3.000 kr.

Rasmus Palsgård

Rasmus Palsgård

Journalist og blogger

Rasmus Palsgård er uddannet journalist med hjertet tabt til gastronomien. I sit professionelle liv skriver Rasmus for en række danske og internationale mad-medier. I fritiden blogger Rasmus om mad og drikke på feinschmeckeren.