Herunder kan du få inspiration til en lækker linseotto udviklet af Thomas Alcayaga  

 

Thomas om sin opskrift:
Jeg har fortolket klimakostrådet – Spis mindre kød og vælg bælgfrugter og fisk. Egentlig er jeg lidt af en kødfyr. Jeg er mega god til at stege kød. Men jeg kan altså også andet. Og derfor synes jeg, det er ret fedt, når man kan give grøntsager en masse power i stedet. Det er nemlig ikke noget problem at undvære kød, hvis der bare er nok goddaw og umami i retten. 

Ost er rigtig godt til at bidrage med det her fylde i smagen. Blåskimmel er exceptionelt godt, så jeg jævnede min linsotto med Høgelundgaard fra Arla Unika og så en smule revet røget Vesterhavsost fra Thise. Jeg tror faktisk ikke, der findes større umamibomber. Jeg havde overvejet at komme lidt bacon i, bare for at udfordre rådets “mindre kød”. Men den røgede ost gjorde det faktisk fint. Og så brugte jeg en mørk oksefond i stedet. Det kunne sagtens have været en grøntsagsfond med fx svampe.

Opskriften er reelt set bare en risotto lavet med linser i stedet. For at jazze den lidt op har jeg tilføjet en gang rosmarinspyd med saltbagt selleri, som er stegt op i smør og glaseret med balsamico og honning. Tilberedningstiden er ret lang, men du kan sagtens lave det nogle dage i forvejen og blot opbevare selleriet på køl, indtil det skal bruges. Selve retten i sig selv tager ikke meget mere end 25 minutter, og du behøver faktisk ikke at røre helt så meget i den som ved en rigtig risotto.”

Ingredienser og fremgangsmåde

Opskriften er udviklet af Thomas Alcayaga

Antal: 4 personer

 

Saltbagt selleri

1 stk. knoldselleri
300 g salt
1 håndfuld timian og rosmarin
1 spsk. honning
3 spsk. balsamico

Linsotto

2 små gulerødder
2 fed hvidløg
1 stk. rødløg
300 g grønne linser
2 stk. laurbærblade
1 dl hvidvin
6,5 dl oksefond + lidt til at glasere spydende
50 g blåskimmelost (jeg brugte Høgelundgaard fra Arla Unika)
35 g revet røget vesterhavsost (du kan også bruge den ikke-røgede eller en anden fast/hård ost)
2-3 spsk. finthakket kørvel
1 stk. citron

Tilberedning

Læg 2-3 lag folie ud på bordet, og læg salt i bunke. Kom godt med urter på. Gem 8 rosmarinstilke uden blade til senere brug. Sæt hele selleriet på. Du må ikke skrælle det inden. Det skal være helt. Pak det godt ind i folie. Sæt i ovnen 3 timer ved 180 grader. Tag det ud, og lad det køle. Hvis du ikke skal bruge det med det samme, skal du fjerne det fra saltet, så det ikke trækker op i selleriet. Skræl selleriet. Skær det i tern af cirka 2,5×2,5cm. Sæt ternene på de 8 rosmarinstilke. Overskydende selleri skæres i mindre stykker og skal bruges i linsottoen. I en blanding af smør og olie steges sellerispyddene gyldne på alle sider. Tag dem af varmen, og kom balsamico og honning på panden. Giv det et kort opkog, og kom selleriet tilbage. Vend spyddene, så de bliver pænt glaserede. Krydr med salt, peber og lidt citronskal. De er klar til servering.

Skær gulerod, hvidløg og løg i små tern. Svits det let i olivenolie 2-3 minutter. Kom tern af overskydende selleri, laurbær og linser i. Kom hvidvin på, og kog det væk. Har du ikke lige hvidvin ved hånden, kan du eventuelt bruge en smule hvidvinseddike eller æblecidereddike. Men sørg for, det koges væk. Kom ⅔ af fonden på. Lad det simre cirka 20 minutter. Tilsæt mere løbende, hvis den er ved at koge tør. Det skal stå og småboble. Den må gerne være ret våd, når linserne er møre. Er der ikke nok fond, supplerer du bare op med vand. Der er power nok i den allerede. Rør kørvel, blåskimmel og Vesterhavsost i. Sluk for varmen, og lad osten smelte et par minutter, mens retten samler sig. Smag til med salt, peber og citronskal og -saft.

Servering

Anret på tallerkner. Linsotto, spyd, gerne lidt grønt og helst lidt ekstra revet ost. Bare fordi…