Vinterlig kålsalat med spicy cheese tops

 

Kolde vintermåneder kalder på comfy snacks som cheese tops og gerne parret med sæsonens friske, sprøde kål. Prøv den skønne kombination udviklet af madblogger og instagrammer Ditte Ingemann – en opskrift, som er særligt udviklet til Ost & ko.

 

Opskrift og fotos af Ditte Ingemann. 

Opskriften er beregnet som forret eller mellemret til 4 personer.

Kålsalat

300 g hokkaidogræskar
Salt og peber
Olivenolie
50 g grønkål
75 g fennikel
100 g spidskål
100 g æble
5 g mynte  

Varm ovnen op til 200°C. Halvér græskarret, og fjern alle kernerne. Skræl og skær 300 g græskar  i mundrette tern, og vend dem med olie, salt og peber. Fordel ternene på en bageplade med  bagepapir, og bag i ca. 25-30 minutter.  Rengør imens grønkålen grundigt, og riv bladene af. Hak kålen helt fint, og kom strimlerne i en stor skål. Snit fennikel og spidskål helt fint, brug evt. et mandolinjern, og kom det i skålen sammen med tynde skiver af æble og finthakket mynte. Tag græskartern ud af ovnen, og sæt græskar og salat til side, indtil du skal samle salaten med vinaigretten.

Vinaigrette

3 spsk olivenolie
1 tsk. grov sennep
1 tsk. honning
1 spsk. æblecidereddike
Saft og skal fra 1/2 citron
Salt og peber  

Pisk alle ingredienserne til vinaigretten sammen, smag til med salt og peber, og vend den godt rundt i salaten. Vend til sidst de bagte græskartern i salaten.

Spicy cheese tops

200 g fast modnet ost  
200 g frisk mozzarella  
6-8 syltede jalapenos – juster selv 
1 tsk røget paprika  
1 ts løgpulver  
2 æg  
mel  
rasp  
salt og peber
neutral olie til fritering, fx solsikkeolie 

Riv den faste modnede ost groft, og kom det i en skål. Skær den friske mozzarella ud i små tern og kom i skålen. Tilsæt desuden hakkede jalapenos, paprika og løgpulver i skålen, og ælt massen rigtig godt sammen. Form små kugler, ca. 16 stk, af ostemassen og pres dem godt sammen. Slå et æg ud i en dyb tallerken og  pisk det sammen. I to andre skåle fordeles hvedemel og rasp. Både rasp og mel skal tilsættes salt og peber. Rul først kuglerne i mel dernæst i æg og til sidst i rasp. Derefter vendes de igen i æg, og så i rasp igen. Så rækkefølgen bliver mel, æg, rasp, æg og rasp.  

Varm olie op i en stor gryde. Olien er klar, når den småsyder, hvis du stikker enden af en tændstik ned i overfladen. Den skal være ca. 180°C. Kom forsigtigt ostekuglerne ned i olien fx med en hulske. Lad dem fritere, til de er gyldne og sprøde. Fritér ikke for mange stykker af gangen, da olien i så fald kan falde i temperatur. Tag kuglerne op med en hulske, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Krydr med en smule havsalt. 

Server straks de lune, sprøde ostekugler sammen med salaten.

 

Se flere opskrifter på retter med smeltet ost – og se også vores mange opskrifter på salat med ost og opskrifter på de bedste grønne retter med ost.