Ingredienser

Forret til 4 personer

4 havkat fileter af ca. 75-100 g
50 g smør
Salt og peber

Ølsauce
1 flaske gylden bock øl
½ l fiskefond
10 kviste bronzefennikel
2 skalotteløg, hakket
150-200 g. smør i tern
Æblebalsamico
Evt. 1-2 spsk. honning
Salt og peber

Osteskum
100 g. fast modnet ost
2½ dl. letmælk

Dildæbler
2½ dl. smagsneutralolie
40-50 g. frisk dild
1-2 æbler, gerne syreholdige

Pynt
Spiselige blomster eller urter, det er kun fantasien, der sætter grænser

Fremgangsmåde

Dildæbler
Blend olien og dilden. Si olien gennem et klæde. Skræl æblerne og skær dem i tern af ca. 5 x 5 mm. Hæld dem i en skål og dæk dem til med dildolien.

Osteskum
Riv osten og kom det i en gryde sammen med mælken. Varm det op ved middelsvag varme indtil osten er smeltet. Ved servering skummes ostesaucen med en stavblender, hvor der dannes osteskum på toppen, som med en ske tages af og placeres på enden af hver stegt havtaske filet.

Ølsauce
Hæld øllet i en gryde sammen med bronzefennikel. Kog det op og lad det småsimre i et par minutter. Hæld fiskefonden i, og lade det simre ved svag varme i 25 minutter. Si saucen og kog den ned til ca. ⅓. Smag til med æblebalsamico og honning. Begynd, at montere smørret (mens der piskes tilsættes smørret lidt af gangen). Saucen skal både være afbalanceret, dvs. rund men også have lidt syrligt over sig. Smag derfor saucen til inden alt smørret er monteret i den.

Stegt havkat
Skær havkatten ud i stykker af ca. 4 x 12 cm, hvis det er til en forret. Salt dem et par timer i forvejen. Varm en pande op til over middelvarme med lidt olie på. Kom et par spsk. smør på panden og steg havkatfileterne med oversiden ned af.
Brug nu en ske til at hælde den varme smør over fileterne. Efter 2 minutter vendes de og steget yderligere 1-2 minutter, mens de fortsat overhældes med varmt smør.

Anret retten i en dyb tallerken og server straks.

Tip
Saucen kan justeres til mere syreholdig eller sødme efter smag og behag.

Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på GASTROmad.

Andre gode opskrifter: Se også hvordan du laver ostesuppeknækbrød med ost og gulerodspesto med ost.

Derfor er Søren blandt de udvalgte

“Smukt udført ret med brug af gode teknikker. Vi er glade for at se et ambitiøst bud på en festlig og flot ret i en større festmenu. Flot stegt fisk – håndværket er i orden. En kompleks ret med både en ølsauce og en osteskum, der skal spille op til den ret sarte fisk og de syrlige æbler. En modig kombination.”

Sådan sagde Ost & kos skarpe dommerpanel bestående af Marie Holm, madjournalist og redaktør, Rasmus Leck Fischer, køkkenchef hos Gastronomisk Innovation, og Winnie Pauli, tidligere seniorkonsulent ved Landbrug & Fødevarer.

Udvalgt under temaet “Ost – til fest” og honoreret med 1.000 kr.

Søren S. Willadsen

Søren S. Willadsen

Madblogger

Søren S. Willadsen blogger om mad og gastronomi på GASTROmad. Til dagligt arbejder Søren som konsulent og coach. Ved siden af bloggen arbejder Søren med opskriftsudvikling, foodstyling og fotografering til Smoke It All.