De bedste opskrifter med rygeost

Rygeost kan bruges på mange måder. Se opskrifter på bl.a. rygeostcreme, snacks med rygeost og varme retter med rygeost. Find alle vores opskrifter her. 

For mange er rygeost en forårsbebuder, en sommerspise og en kærkommen gæst på frokostbordet. Måske du endnu har tilgode at prøve den fynske ost i madlavningen. Den gør sig godt med rå radiser og purløg, men tag ikke fejl af dens egenskaber i varme retter. Her på siden har vi samlet de bedste opskrifter med rygeost. Læs mere.

Smørrebrød med blåskimmel, kartoffel og andebryst

Smørrebrød med blåskimmel, kartoffel og andebryst

  Ost & ko har udfordret kogemand og madblogger Thomas Alcayaga fra Madet Mere til en Ostebattle - opgaven lyder på at stykke de tre bedste retter sammen med ost fra henholdsvis Danmark, Irland og Frankrig. Her får du hans danske indspark i form af en skarp,...

Rygeost – en fynsk klassiker

Rygeosten stammer oprindeligt fra Fyn, hvor den er blevet produceret så længe, at nogle mener, den kan spores helt tilbage til vikingetiden. Om det et sandt, er der sikkert delte meninger om. At den er fra gammel tid, ved vi, og apropos gammel, så lider den fynske røgklassiker af at have sin største fanskare blandt den ældre del af befolkningen. Den yngre generation har ikke i sammen grad taget den til sig. Så for at undgå, at rygeosten skulle gå hen og uddø, søsatte en gruppe fynboer i 2018 derfor Rygeostens Dag. Her er der workshops og selvfølgelig masser af muligheder for at smage på sagerne. Der arbejdes også på at få registreret den fynske rygeost under EU’s oprindelsesgaranti BOB (beskyttet oprindelses-betegnelse).

Hvordan laver man rygeost?

Du kan lave din egen rygeost, og det er en forholdsvis kort proces, der kan klares på en dag: Syrnet mælk drænes, så vallen løber fra, tilsæt salt og evt. kommen, form osten og ryg den derefter over røg fra naturligt træ eller halm. 

Det er den korte version. Læs mere om, hvordan du laver din egen ost

Forretter og snacks med rygeost

Den delikate røgsmag bliver ekstra forfinet i selskab med sprødt grønt. Måske derfor er rygeosten en del af så mange snacksized retter. Sæt rygeost på bordet, næste gang du får gæster. Lad os anbefale: Ostekugler i friske krydderurter, lækre ostevafler med rygeostecreme eller hvis du tør kaste dig ud i en lidt mere avanceret opskrift: Formel B’s osteret med enebær og gin, hvor rygeost kan erstatte friskost.

Opskrift på rygeostcreme

Rygeostcreme kan bruges i flere anledninger og anretninger: I sandwich, på kiks og knækbrød eller som dip. I artiklen her finder du en nem opskrift på rygeostcreme

Rygeost i varm mad

Rygeost serveres ofte i kolde anretninger: Som creme, i en salat eller på brød. Men varme retter med rygeost kan også noget. Brug den røgede ost i en tærte, eller lav din egen danske version af pizzaen quattro formaggi med rygeost. Eller kast dig ud i hjemmelavede chili cheese tops. Du havde måske ikke regnet med det, men rygeost gør noget ekstra godt for det cremede fyld.

God appetit!