Fra ostewalks og vermouth-pairing til fonduefest og Danmarks bedste ostemad: Sensommeren 2019 står i ostens tegn.

For 5. år i træk har Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko et tætpakket madfestivalprogram af osteoplevelser linet op til osteelskere over hele landet. Ostevognens roadshow er startskuddet til en ny 3-årig europæisk ostekampagne i 2019-2021. Her er et hurtigt overblik over Ost & kos velduftende rute gennem landskabet.

 

Street Food om Søerne i København
11. august parrer det rullende gade-vermuteria Vermouth Søndag og den dansk/russiske torvehals-pop-op-restaurant Mulgeo lune osteblinis kreeret med Havgus (Arla Unika) og Benedict (Thise Mejeri) og toppet med svampetartar og trøffelolie med saftig vermouth ved en sø i nærheden af dig. Gå efter osteklokkens salige klang. Læs mere på Ost & kos begivenhed på Facebook.

Copenhagen Cooking & Food Festival
30. august serverer sovsesherif Umut Sakarya årets svedigste ostefondue til Ciderfesten på Israels Plads. “Ostemagerens middag” dyrker det gastronomiske håndværk med Michelin-kokken Eric Vildgaard og Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk 27. august. Og 26. august er der osteborde og en inspirerende talk om aktivisme i ostebranchen fra Marie Linea Østergaard på Freja Symposium. Læs mere på Ost & kos begivenhed på Facebook og på copenhagencooking.dk.

Aarhus Food Festival
7. september kan du smage Danmarks vildeste ostemad “En hyldest til bedstefar” fra Restaurant Hærværk med en ekstralagret 24-måneders Vesterhavsost fra Thise. Samme dag kan du gå med madnørderne på inspirerende festival-ostewalk til Them, Arla Unika, Thise og Mammen – og mon ikke der også bliver tid til at smage Hærværks ostemad. Den 8. september kan du komme på grundkursus i ostekvalitet med masser af smækre smagsprøver og et særligt fokus på den danske skæreost. Mere info på foodfestival.dk.

SPIS! Odense Food Festival
14. september er SPIS! og Ost & ko værter ved en mælkelækker morgenmad i Eventyrhaven med sang, sjov og skimmel. Senere samme dag kan du komme på ostekursus i Flakhaven med masser af spændende smagsprøver. Og den 15. september kan du lade dig inspirere fra højeste sted, når en række danske topkokke arbejder med blandt andet danske oste i dysten på nysgerrighed, kreativitet og innovation om Schiøtzprisen 2019.

Er fremtidens ost lavet af græsmælk?

Er fremtidens ost lavet af græsmælk?

Er græsbaseret foder bedre for både dyr og natur? Er det bedre for klimaet? Og ligger der et uforløst kvalitetspotentiale i et fremtidigt fokus på produktion af ost af græs- og hømælk? Er græs nøglen til at lave ost, der både smager bedre og er mere bæredygtig?

Bælgfrugterne kommer!

Bælgfrugterne kommer!

Ost og ko har undersøgt, hvordan vi giver bælgfrugterne det ekstra smagsmæssige spark, der får dem det sidste stykke vej ud i de danske køkkener – og hvordan osten kan hjælpe den store smag på vej.

Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet

Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet

Den klassiske skiveost dominerer stadig salget af danske oste. Men lytter man efter på vandrørene hos landets ostehandlere, er det alligevel tydeligt, at der er nybrud og et generelt kursskifte i gang. Udbuddet af lokale kvalitetsoste bliver stadig mere mangfoldigt, og det får flere og flere danskere til at omfavne vores egne pendanter til de udenlandske importklassikere. Ostekultur har spurgt fire af landet stoneangivende ostehandlere, hvordan udviklingen fra importost til dansk topkvalitet har set ud fra deres Skærebræt.

Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu

Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Nyt råmælksosteri laver de vildeste økologisk gedeoste med kvindelig ostemager bag roret, toplækre BGB-oste vinder ærefuld hæderspris og salgsrekorden for økologisk ost er slået igen. Læs med her og få overblik over et udvalg af efterårets store ostenyheder.

Ost & kos guide til osteelskeren: Landsdækkende ostefestival, kåring af årets bedste produkter og kæmpe fest i TorvehallerneKBH

Ost & kos guide til osteelskeren: Landsdækkende ostefestival, kåring af årets bedste produkter og kæmpe fest i TorvehallerneKBH

Sæsonen for madfestivaler er over os, og Ost & ko er med hele vejen, når madglade danskere inviteres til en sand overflod af ostelækre begivenheder. Aarhus Food Week og Copenhagen Cooking er blevet forkælet med masser af ostegodter. Det samme bliver tilfældet til Madens Folkemøde, og så peaker ostesæsonen, når Ost & ko i september inviterer til Ostefestival 2021 – bl.a. med den prestigefyldte produktpris Gourmetprisen, et brag af en ostefest i Torvehallerne til Cheese Copenhagen og mange flere oplevelser over hele landet.

Ostenyt: Sommerens nyheder fra ostens verden

Ostenyt: Sommerens nyheder fra ostens verden

Landets store friskoste-darlings fra Søtofte Gårdmejeri prøver kræfter med både kitmodnet og blåskimmeloste, Thise udvider deres populære serie af græsmælksprodukter, og ostesmagninger boomer… online. Læs med her og få overblik over et udvalg af sommerens store ostenyheder.

Klima, dyrevelfærd og biodiversitet: Sådan arbejder mejerierne med tidens store bæredygtighedsopgaver

Klima, dyrevelfærd og biodiversitet: Sådan arbejder mejerierne med tidens store bæredygtighedsopgaver

Bølgen ruller inden for bæredygtig madproduktion, og det ser man også på de danske mejerier, hvor nye tiltag hele tiden skyder op for at sikrebedre dyrevelfærd, mindre klimapåvirkning og et rigere plante- og dyreliv på gårdene. Ostekultur har taget den grønne temperatur på mejerilandskabet for at få et indtryk af, hvad der i disse år arbejdes med for at skabe en mere bæredygtig produktion.

6 hotte oste netop nu

6 hotte oste netop nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing. 

Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost

Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost

Flere og flere blåskimmeloste skyder frem i Danmark fra osterier i alle størrelser – fra de unge, friske og pikante til de modne, dybe og knasende. Vi guider dig ind i den spændende verden af smagsindtryk, som dansk blåskimmelost gemmer på.