Ost på Copenhagen Cooking & Food Festival

 

Tag med til ciderfest og lad dig dyppe i gylden krofatter Umut Sakaryas fede fortolkning af den klassiske ostefondue. Smag Danmarks bedste osteret 2018 til eksklusiv middag med Eric Vildgaard fra Michelin-restauranten Jordnær. Og hør om ostemager Marie Linea Østergaards aktivisme i ostebranchen på Freja Symposium.

 

Også i år sørger Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko for, at der er rig mulighed for at få sig en original osteoplevelse til hovedstadens gastronomiske festfyrværkeri af en madfestival, når Copenhagen Cooking & Food Festival indtager gader og stræder 23. august til 1. september.

Ostemagerens middag hylder håndværket
Tirsdag 27. august får 40 gæster den eksklusive fornøjelse at lade sig bænke hos Michelin-kok Eric Vildgaard og hans team fra Restaurant Jordnær til en tilbage-til-rødderne-oplevelse på græsstykket ved Åkandevej i Utterslev Mose, tæt på Vildgaards barndommens gade. I december vandt Jordnær Mejeriforeningens konkurrence om at kreere Danmarks bedste osteret med en sødmefuld og smagsintens flan på blåskimmelost, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche, der nu bliver sluppet på græs for første gang som dessert i middagens ostefokuserede 3-retters-menu.

Menuen skabes i samarbejde med mejerist og mejeridirektør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk, der står bag berømtheder som Høost, den biodynamiske Hodde Kristian og en stribe lagrede råmælksoste fra Osteriet Hinge. Sammen udforsker kokken og ostemageren de håndværksmæssige brudflader mellem fremstillingen af en af gastronomiens mest feterede råvarer, osten, og den køkkentekniske forædling, som foregår, når produkterne kommer i hænderne på en gudsbenådet madhåndværker som Eric Vildgaard.

Billetter a 500 kr. for tre retter + velkomstdrink kan købes her. Vin kan tilkøbes på stedet.

Ciderfest og flydende ostemad i Ostevognen
Fredag 30. august fejrer arrangørerne Holm Cider, Decideret Cider og Æblerov den gode danske cider sammen med 20 producenter og en række importører til Ciderfesten på Israels Plads. Og hvem andre end selveste Guldkroens sovsesherif og fyrsten af Fernet, mormormadsfænomenet Umut Sakarya, kunne man bede om at skabe fed og umamiintens balance til ciderens frugtige syrlighed? Umut løser opgaven med et brag af en ostefondue, der viser nye sider af den klassiske tykflydende ostemad fra Ost & kos ostevogn.

Umuts fondue kan købes for 2 poletter – læs om billetter og poletsystem på Ciderfesten.

Ostebord og -aktivisme til Freja Symposium
Mandag 26. august afholder Food Organisation of Denmark for anden gang Freja Symposium – en endagskonference om social bæredygtighed i nordisk gastronomi med særligt fokus på ligestilling og rettigheder. Ost & ko leverer et velafbalanceret ostebord til symposiets tre måltider, som serveres af den prisbelønnede kok Kamilla Seidler, der til efteråret åbner Restaurant Lola i lokalerne, som tidligere husede Bastionen+Løven. Blandt flere prominente talere byder symposiet på en inspirerende talk fra mejeriingeniørstuderende ostemager (bl.a. på Hårbølle Mejeri og hos HKI Ost) og vordende mejeriejer Marie Linea Østergaard, som fortæller om at være idealistisk fødevareaktivist, ambitiøs iværksætter, videnskabskvinde og osteformidler.

Læs hele symposieprogrammet på frejasymposium.org, og køb din billet hos Madbillet.dk.

Smag på Refshalevej – farmers market, København
Har du lyst til at handle direkte hos de producenter, der forsyner Refshaleøens berømte restauranter fra Amass og Alchemist til Aamanns og Lille, så slå vejen forbi madmarkedet Smag på Refshalevej lørdag 24. august kl. 11.00 – 16.00. Her er der rig mulighed for at fylde indkøbsnettet med masser af lokalt producerede råvarer – lige fra grøntsager, mel, tang, charcuteri og drikkevarer – til ost og yoghurt fra Copenhagen Goat Milk.

Copenhagen Goat Milk producerer ost med mælk fra egne geder. Denne dag kan du smage på deres hvidskimmelost, en cremet yoghurt lavet på gedemælk og gedefriskost med purløgsblomster, timian, hybenroser eller mælkebøtter. Kan du lide det, du smager, kan produkterne naturligvis købes med hjem. Mød også Summer, som er kvinden bag osteproduktionen hos Copenhagen Goat Milk.

Kan gourmet masseproduceres?
DI Fødevarer inviterer til en interessant debat om clashet mellem gourmet og masseproduktion. Er gourmet en størrelse, der kan masseproduceres? Og hvad sker der med velsmagen, når madoplevelser i stigende grad bliver masseproduceret i takt med, at danskerne spiser mere væk fra køkkenet? Det er bare nogle af de spørgsmål, som du kan blive klogere på denne eftermiddag, når Judith Kyst fra Madkulturen og Leif Nielsen fra DI Fødevarer indtager scenen på Festival Pladsen lørdag 31. august kl. 13.

Ost & ko byder på gratis smagsprøver fra 13.00 – 14.00 baseret på oste fra nogle af Danmarks bedste mejerister. Så kig forbi Ostevognen under eller efter debatten, hvor madblogger Maria Charlotte fra marialottes.dk serverer en sommerlig mundfuld ostecreme toppet med danske, modne cherrytomater og sprød rugbrødscrumble.

Er fremtidens ost lavet af græsmælk?

Er fremtidens ost lavet af græsmælk?

Er græsbaseret foder bedre for både dyr og natur? Er det bedre for klimaet? Og ligger der et uforløst kvalitetspotentiale i et fremtidigt fokus på produktion af ost af græs- og hømælk? Er græs nøglen til at lave ost, der både smager bedre og er mere bæredygtig?

Bælgfrugterne kommer!

Bælgfrugterne kommer!

Ost og ko har undersøgt, hvordan vi giver bælgfrugterne det ekstra smagsmæssige spark, der får dem det sidste stykke vej ud i de danske køkkener – og hvordan osten kan hjælpe den store smag på vej.

Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet

Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet

Den klassiske skiveost dominerer stadig salget af danske oste. Men lytter man efter på vandrørene hos landets ostehandlere, er det alligevel tydeligt, at der er nybrud og et generelt kursskifte i gang. Udbuddet af lokale kvalitetsoste bliver stadig mere mangfoldigt, og det får flere og flere danskere til at omfavne vores egne pendanter til de udenlandske importklassikere. Ostekultur har spurgt fire af landet stoneangivende ostehandlere, hvordan udviklingen fra importost til dansk topkvalitet har set ud fra deres Skærebræt.

Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu

Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Nyt råmælksosteri laver de vildeste økologisk gedeoste med kvindelig ostemager bag roret, toplækre BGB-oste vinder ærefuld hæderspris og salgsrekorden for økologisk ost er slået igen. Læs med her og få overblik over et udvalg af efterårets store ostenyheder.

Ost & kos guide til osteelskeren: Landsdækkende ostefestival, kåring af årets bedste produkter og kæmpe fest i TorvehallerneKBH

Ost & kos guide til osteelskeren: Landsdækkende ostefestival, kåring af årets bedste produkter og kæmpe fest i TorvehallerneKBH

Sæsonen for madfestivaler er over os, og Ost & ko er med hele vejen, når madglade danskere inviteres til en sand overflod af ostelækre begivenheder. Aarhus Food Week og Copenhagen Cooking er blevet forkælet med masser af ostegodter. Det samme bliver tilfældet til Madens Folkemøde, og så peaker ostesæsonen, når Ost & ko i september inviterer til Ostefestival 2021 – bl.a. med den prestigefyldte produktpris Gourmetprisen, et brag af en ostefest i Torvehallerne til Cheese Copenhagen og mange flere oplevelser over hele landet.

Ostenyt: Sommerens nyheder fra ostens verden

Ostenyt: Sommerens nyheder fra ostens verden

Landets store friskoste-darlings fra Søtofte Gårdmejeri prøver kræfter med både kitmodnet og blåskimmeloste, Thise udvider deres populære serie af græsmælksprodukter, og ostesmagninger boomer… online. Læs med her og få overblik over et udvalg af sommerens store ostenyheder.

Klima, dyrevelfærd og biodiversitet: Sådan arbejder mejerierne med tidens store bæredygtighedsopgaver

Klima, dyrevelfærd og biodiversitet: Sådan arbejder mejerierne med tidens store bæredygtighedsopgaver

Bølgen ruller inden for bæredygtig madproduktion, og det ser man også på de danske mejerier, hvor nye tiltag hele tiden skyder op for at sikrebedre dyrevelfærd, mindre klimapåvirkning og et rigere plante- og dyreliv på gårdene. Ostekultur har taget den grønne temperatur på mejerilandskabet for at få et indtryk af, hvad der i disse år arbejdes med for at skabe en mere bæredygtig produktion.

6 hotte oste netop nu

6 hotte oste netop nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing. 

Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost

Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost

Flere og flere blåskimmeloste skyder frem i Danmark fra osterier i alle størrelser – fra de unge, friske og pikante til de modne, dybe og knasende. Vi guider dig ind i den spændende verden af smagsindtryk, som dansk blåskimmelost gemmer på.