Ost på Copenhagen Cooking & Food Festival

 

Tag med til ciderfest og lad dig dyppe i gylden krofatter Umut Sakaryas fede fortolkning af den klassiske ostefondue. Smag Danmarks bedste osteret 2018 til eksklusiv middag med Eric Vildgaard fra Michelin-restauranten Jordnær. Og hør om ostemager Marie Linea Østergaards aktivisme i ostebranchen på Freja Symposium.

 

Også i år sørger Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko for, at der er rig mulighed for at få sig en original osteoplevelse til hovedstadens gastronomiske festfyrværkeri af en madfestival, når Copenhagen Cooking & Food Festival indtager gader og stræder 23. august til 1. september.

Ostemagerens middag hylder håndværket
Tirsdag 27. august får 40 gæster den eksklusive fornøjelse at lade sig bænke hos Michelin-kok Eric Vildgaard og hans team fra Restaurant Jordnær til en tilbage-til-rødderne-oplevelse på græsstykket ved Åkandevej i Utterslev Mose, tæt på Vildgaards barndommens gade. I december vandt Jordnær Mejeriforeningens konkurrence om at kreere Danmarks bedste osteret med en sødmefuld og smagsintens flan på blåskimmelost, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche, der nu bliver sluppet på græs for første gang som dessert i middagens ostefokuserede 3-retters-menu.

Menuen skabes i samarbejde med mejerist og mejeridirektør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk, der står bag berømtheder som Høost, den biodynamiske Hodde Kristian og en stribe lagrede råmælksoste fra Osteriet Hinge. Sammen udforsker kokken og ostemageren de håndværksmæssige brudflader mellem fremstillingen af en af gastronomiens mest feterede råvarer, osten, og den køkkentekniske forædling, som foregår, når produkterne kommer i hænderne på en gudsbenådet madhåndværker som Eric Vildgaard.

Billetter a 500 kr. for tre retter + velkomstdrink kan købes her. Vin kan tilkøbes på stedet.

Ciderfest og flydende ostemad i Ostevognen
Fredag 30. august fejrer arrangørerne Holm Cider, Decideret Cider og Æblerov den gode danske cider sammen med 20 producenter og en række importører til Ciderfesten på Israels Plads. Og hvem andre end selveste Guldkroens sovsesherif og fyrsten af Fernet, mormormadsfænomenet Umut Sakarya, kunne man bede om at skabe fed og umamiintens balance til ciderens frugtige syrlighed? Umut løser opgaven med et brag af en ostefondue, der viser nye sider af den klassiske tykflydende ostemad fra Ost & kos ostevogn.

Umuts fondue kan købes for 2 poletter – læs om billetter og poletsystem på Ciderfesten.

Ostebord og -aktivisme til Freja Symposium
Mandag 26. august afholder Food Organisation of Denmark for anden gang Freja Symposium – en endagskonference om social bæredygtighed i nordisk gastronomi med særligt fokus på ligestilling og rettigheder. Ost & ko leverer et velafbalanceret ostebord til symposiets tre måltider, som serveres af den prisbelønnede kok Kamilla Seidler, der til efteråret åbner Restaurant Lola i lokalerne, som tidligere husede Bastionen+Løven. Blandt flere prominente talere byder symposiet på en inspirerende talk fra mejeriingeniørstuderende ostemager (bl.a. på Hårbølle Mejeri og hos HKI Ost) og vordende mejeriejer Marie Linea Østergaard, som fortæller om at være idealistisk fødevareaktivist, ambitiøs iværksætter, videnskabskvinde og osteformidler.

Læs hele symposieprogrammet på frejasymposium.org, og køb din billet hos Madbillet.dk.

Smag på Refshalevej – farmers market, København
Har du lyst til at handle direkte hos de producenter, der forsyner Refshaleøens berømte restauranter fra Amass og Alchemist til Aamanns og Lille, så slå vejen forbi madmarkedet Smag på Refshalevej lørdag 24. august kl. 11.00 – 16.00. Her er der rig mulighed for at fylde indkøbsnettet med masser af lokalt producerede råvarer – lige fra grøntsager, mel, tang, charcuteri og drikkevarer – til ost og yoghurt fra Copenhagen Goat Milk.

Copenhagen Goat Milk producerer ost med mælk fra egne geder. Denne dag kan du smage på deres hvidskimmelost, en cremet yoghurt lavet på gedemælk og gedefriskost med purløgsblomster, timian, hybenroser eller mælkebøtter. Kan du lide det, du smager, kan produkterne naturligvis købes med hjem. Mød også Summer, som er kvinden bag osteproduktionen hos Copenhagen Goat Milk.

Kan gourmet masseproduceres?
DI Fødevarer inviterer til en interessant debat om clashet mellem gourmet og masseproduktion. Er gourmet en størrelse, der kan masseproduceres? Og hvad sker der med velsmagen, når madoplevelser i stigende grad bliver masseproduceret i takt med, at danskerne spiser mere væk fra køkkenet? Det er bare nogle af de spørgsmål, som du kan blive klogere på denne eftermiddag, når Judith Kyst fra Madkulturen og Leif Nielsen fra DI Fødevarer indtager scenen på Festival Pladsen lørdag 31. august kl. 13.

Ost & ko byder på gratis smagsprøver fra 13.00 – 14.00 baseret på oste fra nogle af Danmarks bedste mejerister. Så kig forbi Ostevognen under eller efter debatten, hvor madblogger Maria Charlotte fra marialottes.dk serverer en sommerlig mundfuld ostecreme toppet med danske, modne cherrytomater og sprød rugbrødscrumble.

Nye og eksperimenterende oste | Her er 6 hotte oste, du skal kende

Nye og eksperimenterende oste | Her er 6 hotte oste, du skal kende

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

Økologiens historie | Alt du skal vide om økomærket på dansk ost

Økologiens historie | Alt du skal vide om økomærket på dansk ost

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

Fermenteret fløde, modnet havarti, rygeost og kærnesmør vinder Gourmetprisen 2020

Fermenteret fløde, modnet havarti, rygeost og kærnesmør vinder Gourmetprisen 2020

Der var skarp konkurrence, da hele 57 mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af mejeribranchens prestigefulde konkurrence Gourmetprisen. Vinderne blev Gammel Knas fra Nr. Vium Mejeri / Arla Unika, Meyers Rygeost 20% økologisk fra Mejeriet Midtfyn, Gammeldags Kærnesmør med sydesalt fra Lindved Mejeri, og Unika 30 (øko) fløde fermenteret med kefirkultur fra Arla Christiansfeld Mejeri / Arla Unika, som løb med sejren i de fire kategorier.

Ostet kokkeskole med topkok fra Danmarks bedste osteret 2020

Ostet kokkeskole med topkok fra Danmarks bedste osteret 2020

Fasangårdens køkkenchef, Anika Madsen, inviterer i køkkenet og viser, hvordan man laver hendes ret mesterlige ret, der vandt andenpladsen ved Danmarks bedste osteret 2020. Kom med en vaskeægte topkok bag komfuret på en gourmetrestaurant, få finpudset dine køkkenskills og bliv klogere på at bruge ost i maden, når Anika Madsen giver sine bedste ostetips videre.

Timm Vladimir og Gastromand inviterer til Ostebanko med vilde præmier

Timm Vladimir og Gastromand inviterer til Ostebanko med vilde præmier

Gør dig klar til at dyste om forrygende og fantastiske præmier i et online ostebanko med Timm Vladimir og Gastromand lørdag 7. november kl. 15.30-16.30 på ostogko.dk. Find spillepladerne frem og følg godt med, når Timm Vladimir hiver tal op ad tromlen, og Thomas Alcayaga fra Gastromand guider dig gennem nogle af de mest velsmagende og velproducerede danske oste lige nu.

Danmark rundt: Kom til Ostefestival i en hel uge

Danmark rundt: Kom til Ostefestival i en hel uge

Trods corona-pandemien lancerer Mejeriforeningen og ostekulturkampagnen Ost & ko nu en landsdækkende ostefestival med coronavenlige arrangementer for osteglade danskere, der i en hel uge fra 7. til 15. november kan gå på opdagelse i ostens verden. De mange små og velsmagende events giver et unikt indblik i de danske ostes smag, konsistens og udvikling – og foregår både online og til små eksklusive events med dansk ost i centrum.

Trods corona: Gourmetprisen er tilbage til at kåre kongerigets bedste mejeriprodukter

Trods corona: Gourmetprisen er tilbage til at kåre kongerigets bedste mejeriprodukter

7. november afholder Mejeriforeningen for 15. gang den prestigefulde konkurrence Gourmetprisen, og i år bliver det med en række helt nye tiltag, når landets lækreste mejeriprodukter skal kåres. Årets konkurrence får både nye dommere, ny lokation og helt ny kontekst, når Gourmetprisen for første gang afholdes som del af den populære ostefestival Cheese Copenhagen.

Studio vinder Danmarks bedste osteret 2020 med chawanmushi-æggestand og Fyrtårnsost

Studio vinder Danmarks bedste osteret 2020 med chawanmushi-æggestand og Fyrtårnsost

Søndag 20. september blev Danmarks bedste osteret 2020 kåret, da Mejeriforeningen og Ost & ko for anden gang inviterede til den store ostekonkurrence i Kødbyen i København. Ni toprestauranter fra hele landet var mødt op for at dyste om den store ære, hvor Studio endte med at løbe med sejren med deres japanske chawanmushi-æggestand med Fyrtårnsost.

9 topkokke dyster om at skabe Danmarks bedste osteret 2020

9 topkokke dyster om at skabe Danmarks bedste osteret 2020

Sticky rice med Gammelknas, Mønchego forklædt som fåreuld og japansk æggestand med Fyrtårnsost. 20. september får de danske oste igen stjernerollen, når 9 topkokke fra hele landet giver deres bud på Danmarks bedste osteret 2020. Konkurrencen afholdes af Mejeriforeningens ostekampagne Ost & ko, og retterne bedømmes af fem af landets skarpeste madprofiler inden den meste velsmagende kåres i CPH Food Space i hjertet af København.

Danskernes madvaner: Så meget økologisk ost spiser vi

Danskernes madvaner: Så meget økologisk ost spiser vi

Populariteten af økologiske madvarer bliver ved med at stige, og det gælder også for ost. Samtidig bliver ost i stigende grad anvendt i madlavning og endda som aftensmåltidets hovedingrediens. Ost & ko har kigget nærmere på danske ostetal og -vaner.

Ostenyt forår 2020: Småt og godt fra ostens verden

Ostenyt forår 2020: Småt og godt fra ostens verden

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.