Ost på Copenhagen Cooking & Food Festival

 

Tag med til ciderfest og lad dig dyppe i gylden krofatter Umut Sakaryas fede fortolkning af den klassiske ostefondue. Smag Danmarks bedste osteret 2018 til eksklusiv middag med Eric Vildgaard fra Michelin-restauranten Jordnær. Og hør om ostemager Marie Linea Østergaards aktivisme i ostebranchen på Freja Symposium.

 

Også i år sørger Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko for, at der er rig mulighed for at få sig en original osteoplevelse til hovedstadens gastronomiske festfyrværkeri af en madfestival, når Copenhagen Cooking & Food Festival indtager gader og stræder 23. august til 1. september.

Ostemagerens middag hylder håndværket
Tirsdag 27. august får 40 gæster den eksklusive fornøjelse at lade sig bænke hos Michelin-kok Eric Vildgaard og hans team fra Restaurant Jordnær til en tilbage-til-rødderne-oplevelse på græsstykket ved Åkandevej i Utterslev Mose, tæt på Vildgaards barndommens gade. I december vandt Jordnær Mejeriforeningens konkurrence om at kreere Danmarks bedste osteret med en sødmefuld og smagsintens flan på blåskimmelost, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche, der nu bliver sluppet på græs for første gang som dessert i middagens ostefokuserede 3-retters-menu.

Menuen skabes i samarbejde med mejerist og mejeridirektør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk, der står bag berømtheder som Høost, den biodynamiske Hodde Kristian og en stribe lagrede råmælksoste fra Osteriet Hinge. Sammen udforsker kokken og ostemageren de håndværksmæssige brudflader mellem fremstillingen af en af gastronomiens mest feterede råvarer, osten, og den køkkentekniske forædling, som foregår, når produkterne kommer i hænderne på en gudsbenådet madhåndværker som Eric Vildgaard.

Billetter a 500 kr. for tre retter + velkomstdrink kan købes her. Vin kan tilkøbes på stedet.

Ciderfest og flydende ostemad i Ostevognen
Fredag 30. august fejrer arrangørerne Holm Cider, Decideret Cider og Æblerov den gode danske cider sammen med 20 producenter og en række importører til Ciderfesten på Israels Plads. Og hvem andre end selveste Guldkroens sovsesherif og fyrsten af Fernet, mormormadsfænomenet Umut Sakarya, kunne man bede om at skabe fed og umamiintens balance til ciderens frugtige syrlighed? Umut løser opgaven med et brag af en ostefondue, der viser nye sider af den klassiske tykflydende ostemad fra Ost & kos ostevogn.

Umuts fondue kan købes for 2 poletter – læs om billetter og poletsystem på Ciderfesten.

Ostebord og -aktivisme til Freja Symposium
Mandag 26. august afholder Food Organisation of Denmark for anden gang Freja Symposium – en endagskonference om social bæredygtighed i nordisk gastronomi med særligt fokus på ligestilling og rettigheder. Ost & ko leverer et velafbalanceret ostebord til symposiets tre måltider, som serveres af den prisbelønnede kok Kamilla Seidler, der til efteråret åbner Restaurant Lola i lokalerne, som tidligere husede Bastionen+Løven. Blandt flere prominente talere byder symposiet på en inspirerende talk fra mejeriingeniørstuderende ostemager (bl.a. på Hårbølle Mejeri og hos HKI Ost) og vordende mejeriejer Marie Linea Østergaard, som fortæller om at være idealistisk fødevareaktivist, ambitiøs iværksætter, videnskabskvinde og osteformidler.

Læs hele symposieprogrammet på frejasymposium.org, og køb din billet hos Madbillet.dk.

Smag på Refshalevej – farmers market, København
Har du lyst til at handle direkte hos de producenter, der forsyner Refshaleøens berømte restauranter fra Amass og Alchemist til Aamanns og Lille, så slå vejen forbi madmarkedet Smag på Refshalevej lørdag 24. august kl. 11.00 – 16.00. Her er der rig mulighed for at fylde indkøbsnettet med masser af lokalt producerede råvarer – lige fra grøntsager, mel, tang, charcuteri og drikkevarer – til ost og yoghurt fra Copenhagen Goat Milk.

Copenhagen Goat Milk producerer ost med mælk fra egne geder. Denne dag kan du smage på deres hvidskimmelost, en cremet yoghurt lavet på gedemælk og gedefriskost med purløgsblomster, timian, hybenroser eller mælkebøtter. Kan du lide det, du smager, kan produkterne naturligvis købes med hjem. Mød også Summer, som er kvinden bag osteproduktionen hos Copenhagen Goat Milk.

Kan gourmet masseproduceres?
DI Fødevarer inviterer til en interessant debat om clashet mellem gourmet og masseproduktion. Er gourmet en størrelse, der kan masseproduceres? Og hvad sker der med velsmagen, når madoplevelser i stigende grad bliver masseproduceret i takt med, at danskerne spiser mere væk fra køkkenet? Det er bare nogle af de spørgsmål, som du kan blive klogere på denne eftermiddag, når Judith Kyst fra Madkulturen og Leif Nielsen fra DI Fødevarer indtager scenen på Festival Pladsen lørdag 31. august kl. 13.

Ost & ko byder på gratis smagsprøver fra 13.00 – 14.00 baseret på oste fra nogle af Danmarks bedste mejerister. Så kig forbi Ostevognen under eller efter debatten, hvor madblogger Maria Charlotte fra marialottes.dk serverer en sommerlig mundfuld ostecreme toppet med danske, modne cherrytomater og sprød rugbrødscrumble.

Ostefestival omdannede Kødbyen til en regulær ostefest

Københavnerne er tossede med ost. Det stod krystalklart, da 1200 mennesker lørdag valfartede til Kødbyen, hvor ostefestivalen Cheese Copenhagen blev afholdt for fjerde gang. Mejeriforeningens ostekampagne Ost & ko havde sat festivalrammen i CPH Food Space i den brune Kødby, hvor lokalet sydede og boblede af Dj-rytmer, ostetalks og -workshops, læskende drinks, overraskende osteis og metervis af ostesmagsprøver.

Gourmetprisen 2019 – skarpere end nogensinde

Et rekordstort antal mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af Mejeriforeningens prestigefyldte konkurrence om gastronomisk produktkvalitet. Det brede deltagerfelt kom også til udtryk på vinderpodiet, hvor både store og små mejerier var repræsenteret – også i de to ostekategorier, hvor Tebstrup Gedeosteri og Thise Mejeri løb med de eftertragtede vinderdiplomer.

Cheese Copenhagen 2019 – Kødbyen bliver til Ostebyen

26. oktober 2019 inviterer Mejeriforeningen og Ost & ko endnu engang til vallebal i København med den 4. udgave af ostefestivalen Cheese Copenhagen. For en dag bliver Kødbyen til Ostebyen, når nørder og novicer går osteamok i CPH Food Space og på en stribe af bydelens barer og restauranter. Det koster 100 kr. at tage del i det fælles ostechok ved indtag af flere end 100 af de allerbedste oste i Danmark.

Gourmetprisen 2019 – skarpere end nogensinde

Der er nye toner i osteklokken, når et professionelt ekspertpanel 1. oktober kårer Danmarks bedste mejeriprodukter til Gourmetprisen 2019. Mejeriforeningen sætter nemlig ekstra blus under konkurrencen med en række markante nye tiltag, der skal tiltrække et endnu bredere og mere mangfoldigt felt af mælkelækre gourmetprodukter fra store og små mejerier over hele landet.

Årets osteprogram på SPIS! Odense Food Festival

Traditionen tro er der spændende osteoplevelser på programmet, når Odenses madfestival løber af stablen midt i september. Sammen med Mejeriforeningen og Ost & ko inviterer festivalen til ostesmagning for let øvede osteelskere; der er ost i kokkenes råvarekasse til Schiøtzprisen; sidste års succes med mælkelækker morgenmad i Eventyrhaven med sang, sjov og skimmel gentages; og så får Rygeosten både sin egen dag og en moderne makeover.

Smag Danmarks bedste ostemad på Food Festival i Aarhus

Kan en ostemad være kunst? Det – og livets andre store ostespørgsmål – kan gæsterne få besvaret, når Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko inviterer til inspirerende, lækre og lærerige oste-walks og
-smagninger på årets udgave af Nordens største madfestival.

Danmark rundt med Ost & ko i Ostevognen

Fra ostewalks og vermouth-pairing til fonduefest og Danmarks bedste ostemad: Sensommeren 2019 står i ostens tegn.
For 5. år i træk har Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko et tætpakket madfestivalprogram af osteoplevelser linet op til osteelskere over hele landet. Ostevognens roadshow er startskuddet til en ny 3-årig europæisk ostekampagne i 2019-2021. Her er et hurtigt overblik over Ost & kos velduftende rute gennem landskabet.

Vermouth Søndag med osteblinis

Ost & ko skyder festivalsæsonen i gang på gademanér, når blinisbaronerne fra Mulgeo får nøglerne til Ostevognen på Street Food om Søerne og serverer autentiske russiske minipandekager med Havgus, Benedict og svampetartar til rigelige mængder saftig vermouth fra landets eneste rullende gade-vermuteria Vermouth Søndag. Den letkrydrede kongekombi kan fås for en rund hund søndag 11. august.

Restaurant Jordnær vinder Danmarks bedste osteret 2018

Restaurant Jordnær laver kongerigets bedste ret med ost! Køkkenchef Eric Kragh Vildgaard og hans dessertkok Mads Juel Olesen bankede med en flan på Thise Blå Grubé, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche 4 andre michelinrestauranter og 5 andre knivskarpe toprestauranter, da Mejeriforeningens kokkekonkurrence Danmarks bedste osteret 2018 blev afgjort her til eftermiddag.

Kokke- og tjenerelever på ostekursus med Ost & ko

For andet år i træk har Ost & ko været rundt på landets største gastronomiske erhvervsuddannelsessteder med kurset “Ostekultur – trends, typer, pairing og præsentation”. 367 studerende og undervisere deltog i årets otte kurser a to timer med smagning af seks oste og tre vine og en masse teori om ostekultur, ostesmag og ostesprog.

Kom med til Danmarks bedste osteret 2018

Hvad har Søllerød Kro, formel B, Kiin Kiin, Falsled Kro og Hærværk til fælles? De mener, de kan lave Danmarks svedigste ret med ost som central ingrediens. Sammen med yderligere 5 af kongerigets skarpeste restauranter tester de teorien til et brag af en top-cheesy gastronomisk højoktan-cook-off den 2. december i København. Og du kan være med!