Ost på Copenhagen Cooking & Food Festival

 

Tag med til ciderfest og lad dig dyppe i gylden krofatter Umut Sakaryas fede fortolkning af den klassiske ostefondue. Smag Danmarks bedste osteret 2018 til eksklusiv middag med Eric Vildgaard fra Michelin-restauranten Jordnær. Og hør om ostemager Marie Linea Østergaards aktivisme i ostebranchen på Freja Symposium.

 

Også i år sørger Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko for, at der er rig mulighed for at få sig en original osteoplevelse til hovedstadens gastronomiske festfyrværkeri af en madfestival, når Copenhagen Cooking & Food Festival indtager gader og stræder 23. august til 1. september.

Ostemagerens middag hylder håndværket
Tirsdag 27. august får 40 gæster den eksklusive fornøjelse at lade sig bænke hos Michelin-kok Eric Vildgaard og hans team fra Restaurant Jordnær til en tilbage-til-rødderne-oplevelse på græsstykket ved Åkandevej i Utterslev Mose, tæt på Vildgaards barndommens gade. I december vandt Jordnær Mejeriforeningens konkurrence om at kreere Danmarks bedste osteret med en sødmefuld og smagsintens flan på blåskimmelost, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche, der nu bliver sluppet på græs for første gang som dessert i middagens ostefokuserede 3-retters-menu.

Menuen skabes i samarbejde med mejerist og mejeridirektør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk, der står bag berømtheder som Høost, den biodynamiske Hodde Kristian og en stribe lagrede råmælksoste fra Osteriet Hinge. Sammen udforsker kokken og ostemageren de håndværksmæssige brudflader mellem fremstillingen af en af gastronomiens mest feterede råvarer, osten, og den køkkentekniske forædling, som foregår, når produkterne kommer i hænderne på en gudsbenådet madhåndværker som Eric Vildgaard.

Billetter a 500 kr. for tre retter + velkomstdrink kan købes her. Vin kan tilkøbes på stedet.

Ciderfest og flydende ostemad i Ostevognen
Fredag 30. august fejrer arrangørerne Holm Cider, Decideret Cider og Æblerov den gode danske cider sammen med 20 producenter og en række importører til Ciderfesten på Israels Plads. Og hvem andre end selveste Guldkroens sovsesherif og fyrsten af Fernet, mormormadsfænomenet Umut Sakarya, kunne man bede om at skabe fed og umamiintens balance til ciderens frugtige syrlighed? Umut løser opgaven med et brag af en ostefondue, der viser nye sider af den klassiske tykflydende ostemad fra Ost & kos ostevogn.

Umuts fondue kan købes for 2 poletter – læs om billetter og poletsystem på Ciderfesten.

Ostebord og -aktivisme til Freja Symposium
Mandag 26. august afholder Food Organisation of Denmark for anden gang Freja Symposium – en endagskonference om social bæredygtighed i nordisk gastronomi med særligt fokus på ligestilling og rettigheder. Ost & ko leverer et velafbalanceret ostebord til symposiets tre måltider, som serveres af den prisbelønnede kok Kamilla Seidler, der til efteråret åbner Restaurant Lola i lokalerne, som tidligere husede Bastionen+Løven. Blandt flere prominente talere byder symposiet på en inspirerende talk fra mejeriingeniørstuderende ostemager (bl.a. på Hårbølle Mejeri og hos HKI Ost) og vordende mejeriejer Marie Linea Østergaard, som fortæller om at være idealistisk fødevareaktivist, ambitiøs iværksætter, videnskabskvinde og osteformidler.

Læs hele symposieprogrammet på frejasymposium.org, og køb din billet hos Madbillet.dk.

Smag på Refshalevej – farmers market, København
Har du lyst til at handle direkte hos de producenter, der forsyner Refshaleøens berømte restauranter fra Amass og Alchemist til Aamanns og Lille, så slå vejen forbi madmarkedet Smag på Refshalevej lørdag 24. august kl. 11.00 – 16.00. Her er der rig mulighed for at fylde indkøbsnettet med masser af lokalt producerede råvarer – lige fra grøntsager, mel, tang, charcuteri og drikkevarer – til ost og yoghurt fra Copenhagen Goat Milk.

Copenhagen Goat Milk producerer ost med mælk fra egne geder. Denne dag kan du smage på deres hvidskimmelost, en cremet yoghurt lavet på gedemælk og gedefriskost med purløgsblomster, timian, hybenroser eller mælkebøtter. Kan du lide det, du smager, kan produkterne naturligvis købes med hjem. Mød også Summer, som er kvinden bag osteproduktionen hos Copenhagen Goat Milk.

Kan gourmet masseproduceres?
DI Fødevarer inviterer til en interessant debat om clashet mellem gourmet og masseproduktion. Er gourmet en størrelse, der kan masseproduceres? Og hvad sker der med velsmagen, når madoplevelser i stigende grad bliver masseproduceret i takt med, at danskerne spiser mere væk fra køkkenet? Det er bare nogle af de spørgsmål, som du kan blive klogere på denne eftermiddag, når Judith Kyst fra Madkulturen og Leif Nielsen fra DI Fødevarer indtager scenen på Festival Pladsen lørdag 31. august kl. 13.

Ost & ko byder på gratis smagsprøver fra 13.00 – 14.00 baseret på oste fra nogle af Danmarks bedste mejerister. Så kig forbi Ostevognen under eller efter debatten, hvor madblogger Maria Charlotte fra marialottes.dk serverer en sommerlig mundfuld ostecreme toppet med danske, modne cherrytomater og sprød rugbrødscrumble.

Danskernes madvaner: Så meget økologisk ost spiser vi

Populariteten af økologiske madvarer bliver ved med at stige, og det gælder også for ost. Samtidig bliver ost i stigende grad anvendt i madlavning og endda som aftensmåltidets hovedingrediens. Ost & ko har kigget nærmere på danske ostetal og -vaner.

Ostenyt forår 2020: Småt og godt fra ostens verden

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

Gammel ost hitter: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

Velkommen til Ostekultur 5

Påsken er over os, og nu kan du få fingrene den nyeste udgave af Ost & ko og Mejeriforeningens ostemagasin, Ostekultur. Læs det seneste nye fra ostens verden, få inspiration til at mindske madspild med friske osteopskrifter og se det opdaterede ostekort med hele 33 økologiske osterier. Desuden sættes der fokus på de danske BGB-oste, og det har Mejeriforeningens administrerende direktør Jørgen Hald Christensen dedikeret sin leder til.

Hvad er vegansk ost og hvordan laver man det?

Med en referenceramme rodfæstet i den samme madkultur er der ingredienser, der uomtvisteligt hører sig til i bestemte sammenhænge – ovenpå en pizza for eksempel. Der skal indiskutabelt være ost på en pizza. Og et liv uden mælk og kød behøver ikke at betyde et liv uden ost. Næsten da.

Laktosefri ost – disse oste kan du spise, hvis du er intolerant

Laktosefri. Hvis det er et ord, dine øjne scanner ost og mælk for, når du bevæger dig gennem supermarkedets mejeriafdeling, så lad os starte med den gode nyhed til dig, der er laktoseintolerant: Jo, du må godt spise ost! I hvert fald nogle oste. I artiklen her gør vi dig klogere på, hvilke oste der er laktosefri, og hvilke du skal være mere varsom med.

Ostefesten fortsætter: Danmarks bedste osteret 2020

Et rekordstort antal mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af Mejeriforeningens prestigefyldte konkurrence om gastronomisk produktkvalitet. Det brede deltagerfelt kom også til udtryk på vinderpodiet, hvor både store og små mejerier var repræsenteret – også i de to ostekategorier, hvor Tebstrup Gedeosteri og Thise Mejeri løb med de eftertragtede vinderdiplomer.

Kan man fryse ost?

Læs her, hvordan du kan fryse ost. Se hvilke oste, der er fryseegnede, lær hvordan du pakker ost ind, og find ud af, hvordan du ser, om osten er for gammel.

Sådan skal du opbevare ost

Bliv meget klogere på opbevaring af ost, hvordan en ost skal pakkes ind, og hvor længe den kan holde sig i både køleskab og fryser.

Fra Rødkit til Femme Fatale: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

Juleost med god smag i munden

Et rekordstort antal mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af Mejeriforeningens prestigefyldte konkurrence om gastronomisk produktkvalitet. Det brede deltagerfelt kom også til udtryk på vinderpodiet, hvor både store og små mejerier var repræsenteret – også i de to ostekategorier, hvor Tebstrup Gedeosteri og Thise Mejeri løb med de eftertragtede vinderdiplomer.

Ostefestival omdannede Kødbyen til en regulær ostefest

Københavnerne er tossede med ost. Det stod krystalklart, da 1200 mennesker lørdag valfartede til Kødbyen, hvor ostefestivalen Cheese Copenhagen blev afholdt for fjerde gang. Mejeriforeningens ostekampagne Ost & ko havde sat festivalrammen i CPH Food Space i den brune Kødby, hvor lokalet sydede og boblede af Dj-rytmer, ostetalks og -workshops, læskende drinks, overraskende osteis og metervis af ostesmagsprøver.