6 måneder har det taget at udvikle, teste og bygge prototype til Mejeriforeningens nye kit til blindsmagning af mælkeprodukter, som har fået titlen Smag & ko. I oktober blev de første kit sendt ud til udvalgte erhvervsskoler, og samtidig er konceptet blevet testet på en håndfuld af landets madfestivaler. Smag & ko er i luften!

 

Smag & ko er et gastronomisk uddannelseskoncept for fødevare- og gastronominysgerrige af enhver art. Det går ud på at blindsmage 12 udvalgte mælkeprodukter, og ja, det kan man faktisk godt. Det er ligesom at gå til vinsmagning; men her behøver man ikke spytte. Tænk på, hvor gode nogle mennesker er til at tale om, hvordan vin smager. Og hvor dårlige de fleste af os er til at sætte ord på kvaliteten af de helt almindelige madvarer, vi bruger til daglig, som fx mælk, smør og ost.

Mælk er nemlig ikke bare mælk. Og en ost ikke bare en ost. Så hvordan kvalitetsvurderer vi den slags helt almindelige mejeriprodukter? Hvad adskiller to forskellige slags mælk eller smør i smag og i andre kvaliteter?

Det forsøger Smag & ko at besvare ved at invitere op til 20 brugere per kit på en interaktiv opdagelsesrejse udi velsmag og produktkvalitet, der illustrerer mælkens vej fra yver til glas og via syrning til surmælksprodukter og derfra via mekanisk behandling og håndværk til smør og ost.

Det er vejen fra frisk til moden. Fra barn til voksen. Fra fersk til fermenteret. Fra enkel til kompleks. Fra jord til bord og ubehandlet råvare til højt forædlet kulturprodukt og alle stadier på vejen.

Smag & ko er et underholdende og lærerigt smagekit til alle, der interesserer sig for gastronomisk kvalitet. Følg smagelederens instruktioner, og hent baggrundsviden og inspiration til dine smagenoter i det medfølgende temahæftes 12 sider – én for hver smagsprøve. Nørd med, og bliv en ørn til at forstå dine mælkeprodukter. Hvis du er heldig, vinder du en ost i den quiz, som er integreret i afviklingen af smagningen.

Hvis du vil vide mere om Smag & ko, kan du kontakte
Mejeriforeningen, Agro Food Park 13, DK-8200 Aarhus N, tlf. +45 87 31 20 58