Her får du 6 danske oste, der kan erstatte parmesan. Se hvilke alternativer vi anbefaler i stedet for den italienske parmesanost.


Af Maria Charlotte Larsen
Foto af Chris Tonnesen

Vi spiser overvejende grønt hjemme hos os. Året rundt. Vi kan derfor godt lide at runde vores måltider af med en god fastmodnet ost. Det sker tit, at osten bliver en del af retten, fordi det giver den et smagsløft. Osten er en fantastisk kilde til umami, men forskellige oste giver også forskellige smagsnuancer til retten, som kan variere udtrykket i det uendelige.

Vælg en dansk fastmodnet ost til dine pastaretter

Jeg er vild med ost med karakter og jo mere, desto bedre. Proteinkrystallerne må gerne være meget fremtrædende, og det er de heldigvis på flere og flere af de gode, danske fastmodne oste. På det seneste er jeg blevet forelsket i Rød Krystal fra Them. Den er så fast, at jeg nærmest vil kalde den hård, og alligevel er den let at arbejde med. Det er ikke den kraftigste ost på markedet, men den er tilpas salt og har en spændende sødme, der er god i flere sammenhænge; fx på min surdejsbolle om morgenen, som tern i en salat eller som lettere gratinering af både kød og grønt.

Når jeg spiser skønne pastaretter eller stegte grøntsager, er en fastmodnet ost et must – hver gang faktisk. Den er fast inventar i mit køleskab. Ud over umami og salt bidrager osten også med fedme, som ofte er lig nul i både pasta og grønt. Osten leverer så at sige alt det, grøntsagerne mangler.

Min veninde har for nyligt introduceret mig for Comendante – en fastmodnet ost fra Sønderhaven Gårdmejeri i Nordjylland – og det priser jeg mig lykkelig over. Den ost, kan jeg mærke, er kommet for at blive i mit osteelskende pigehjerte! Den har en skøn smag, som er svær at beskrive med få ord. Men den er dejligt tør, og jeg bruger den, som hvis den var en parmesanost.

6 danske alternativer til parmesan

Af samme årsag har vi for længst skippet den italienske parmesanost derhjemme. Med en kg-pris på omkring 250 kr. er den dyrere end stort set alle de danske pendanter – og langt fra altid lige så interessant i smagen. Jeg hader at være begrænset og låst i min madlavning, og derfor synes jeg, det er vidunderligt at gå på opdagelse efter nye oste. Og nu har vi altså fået så mange skønne oste i Danmark, at jeg føler, jeg er ude på et evigt osteeventyr – og jeg er vild med det!

Her ser du nogle af mine yndlings-fastmodnede oste, som jeg veksler lidt mellem.

1. Høost fra Naturmælk 
2. Hodde Kristian fra Naturmælk
3. Vesterhavsost fra Thise
4. Thybo fra Thise
5. Comendante fra Sønderhaven Gårdmejeri
6. Rød Krystal fra Them

Alle ostene er tilgængelige i supermarkedet og kan ved flere anledninger substituere hinanden. Og apropos det, finder du lige her en skøn opskrift, hvor du netop kan bruge din favorit blandt de fastmodnede oste: