Croque monsieur på rugbrød med Mont d’Or, trøffel og brøndkarsesalat

Croque-monsieur er altid en god ide – om det er til søndagsbrunch, frokost på hjemmekontoret eller en ostet snack sent på aftenen. Rugbrødet giver en god balance og crunch til den fede og smagfulde ost Mont d’Or. Opskriften er udviklet af Mikkel Bækgaard fra Mikkels madblog særligt til Ost & ko.  

Opskrift og fotos af Mikkel Bækgaard.

Hovedret til 6 personer eller snack til 12 personer.

Croque-monsieur på rugbrød med Mont d’Or og trøffel

12 skiver rugbrød

12 skiver god kogt skinke – du kan også bruge god tørret skinke eller evt. tyndskåret chorizo

Sennep

6 champignoner

1/4 skrællet knoldselleri

1/2 grøn peberfrugt

Frisk sort trøffel (kan udelades)

1 Mont d’Or på 300-500 g

Smør til stegning

Smør 6 skiver rugbrød med et tyndt lag sennep, så det ikke bliver for stærkt. Skær selleri, grøn peberfrugt og champignon i papirtynde skiver på et mandolinjern. Læg en skive skinke ovenpå rugbrød med sennep. Læg herefter tynde lag af selleri, grøn peber og champignon. Hvis du laver en luksusudgave med sort trøffel, så skær også papirstynde skiver af trøffel med et trøffeljern og læg ovenpå. 

Smør de seks resterende skiver rugbrød med et gavmildt lag Mont d’Or – gerne en halv centimeters penge. Læg rugbrødsskiverne med ost sammen med rugbrødsskiverne med skinke og grønt.

Smelt godt med smør på en pande. Steg de seks toast i smør på begge sider, til de er sprøde og gyldne, og osten er smeltet. Pas på, at panden ikke er for varm, så smørret branker og dine croque-monsieurs brænder på. 

Skær dine croque-monsieurs i trekanter og server med papirtynde skiver af champignon og evt. ekstra trøffel på toppen. Og husk endelig også salaten til, så den cremede, fede toast får et frisk modspil. 

Tip: Skal det være ekstra frækt og oste-overdrevet, så kom et lag Mont d’Or på toppen af hver toast, når de er blevet vendt på panden. Lad osten smelte, mens dine toast steger på den anden side. Den klassiske franske toast serveres ofte med ekstra smeltet ost på toppen. 

Brøndkarsesalat med syltede skalotteløg og syltede svampe

Syltede skalotteløg

3-4 skalotteløg eller 1 rødløg

1 dl eddike, fx hybenroseeddike eller en god bæreddike, men lagereddike kan også bruges

1/2 dl vand

50 g sukker

4-5 peberkorn

1 laurbærblad

Pil skalotteløg og skær dem i tynde ringe. Pisk eddike, vand og sukker godt sammen, til sukkeret er helt opløst. Kom løg, syltelage, peberkorn og laurbærblad i et sylteglas og sylt løgene mindst et par timer, gerne et par dage inden servering.

Syltede svampe

250 g friske svampe, fx kejserhatte, kantareller eller champignon

2 dl lagereddike

1 dl vand

100 g sukker

4-5 peberkorn

1 timiankvist

2 laurbærblade

Rens svampene, og skær dem i mindre stykker. Hæld eddike, vand, sukker, peberkorn, laurbærblade og timian i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Kom svampene i den kogende syltelage, og lad dem simre 2-3 minutter. Hæld svampe og den varme syltelage på et syltetøjsglas, og lad svampene sylte et par timer, gerne et par dage inden servering.

Salat

1-2 pakker eller urtepotter frisk brøndkarse

Skyl brøndkarsen, men undlad at slynge den, da den let falder sammen.  Vend et par håndfulde frisk brøndkarse per person med syltede svampe og syltede skalotteløg, og server salaten sammen med de varme croque-monsieurs.

Se flere opskrifter på retter med smeltet ost – og se også vores mange opskrifter på tærte med ost og opskrifter på salater med ost.