Skal det være osten? Eller desserten? Hvilken en af de to populære afslutninger på det perfekte måltid bør du sætte på bordet først for at gøre det fuldendt? Det korrekte svar har indtil nu været så godt som umuligt at Google sig til. Det råder vi nu bod på. Svaret på i hvilken rækkefølge, du bør servere ost og dessert, får du her.
Først serveres osten. Derefter serveres desserten. Så enkelt er det.
“Det er den almindelige opfattelse, at man serverer ost først og så dessert bagefter,” siger Lisbeth Jacobsen tidligere kok og ejer af restaurant Restaurationen.
Hun forklarer videre, at det søde punktum, der afslutter måltidet, ligger netop her i rækkefølgen for at give et lille boost af sukker efter en måske tung middag.
“Det er en ‘kvik mig op’. Når hele kroppen begynder at fordøje efter middagen, bliver du jo lidt træt og dvask, og så får du lige det der sukker-kick,” siger hun.
Traditionen for den søde afslutning har været en del af vores madkultur længe. Ifølge Den Store Danske Encyclopædi blev der i middelalderen serveret søde retter hele måltidet igennem for til sidst også at afslutte på den måde. Det kunne være konfekt af frugt kogt i sukker eller honning, en sød mælkeret, tærte eller frisk frugt. En kage kunne det også være.
Det franske ord “dessert” kendte man ifølge Den Store Danske Encyclopædi også allerede i middelalderen, selv om ordet først officielt blev optaget i det danske sprog i 1700-tallet. I dag ser traditionen for det søde punktum dog ud til at være en smule på tilbagefærd:
“Det udvikler sig sådan på restauranterne, at desserterne bliver mindre og mindre søde. Tendensen er at bruge meget lidt sukker, og det er også sjældent, man i dag får serveret noget bagt: Det er mousser, mousser og mousser. Det kick, man får af en sød dessert træder i baggrunden. Og det kan også være årsagen til, at folk i dag vælger ost i stedet for dessert,“ siger Lisbeth Jacobsen.
De gør noget helt andet i England
Det er altså den almindelige opfattelse: Først ost, så dessert. Imens gør de det helt omvendt i England:
“Englænderne bytter om på osten og desserten, fordi de serverer blå ost med et glas portvin til,” forklarer Lisbeth Jacobsen og fortsætter:
“Så kan det være svært at servere en sød sauterne til desserten bagefter.”
Hvorfor vi her i Danmark ikke gør det samme, skyldes at vores oste- og desserttradition som bekendt stammer fra Frankrig, hvor man serverer osten først, så man kan nyde den med det sidste rødvin, inden desserten derefter sættes på bordet sammen med dessertvinen.
Ost til dessert
Alt er tilladt, og du kan jo også vælge helt at bryde med traditionerne og lade osten indgå i din dessert som afslutning på en vellykket middag. Alt efter sæson og hvilke gæster, du inviterer til bords, er der mange gode bud på en ostedessert. Har du en forkærlighed for is, må du prøve en ricotta-is med kirsebær og rødbede. Er der børn med til bords, kan en squashkage med ostecreme meget vel gøre lykke. Skal du virkelig imponere resten af selskabet, er vinderen af Danmarks bedste osteret 2018 værd at sætte på bordet: Flan på Thise Blå Grubé, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche. Velbekomme!
Karamel cheesecake i glas
Opskrift og foto af One KitchenOpskrift på karamel cheesecake i glas Ingredienser til 4 stk. 6 digestive kiksBær til pyntCitronmelisse til pynt Cheesecakecreme:75 g sukker150 g økologisk flødeost120 ml fløde2 tsk vaniljeekstrakt eller vaniljepasta eller kornene...
Opskrift fra Nam: Isdessert med Gammel Knas, havtorn og sticky rice
Her får du opskriften på isdesserten med Arla Gammel Knas fra Restaurant Nam – deltager i Danmarks bedste osteret 2020.
Opskrift på ostedessert fra Brace: Skum af Høgelundgaard 12 med sort hvidløg og flamberet blomme
Her får du opskriften på desserten med Arla Unika Høgelundgaard 12 fra Restaurant Brace – deltager i Danmarks bedste osteret 2020.
Spændende dessert med ost: “Sheeps fur” af Mønchego med kvæde, klementin og kirsebærvin
Her får du opskriften på en dessert med Mønchego fra Hårbølle Mejeri fra restaurant Alchemist – deltager i Danmarks bedste osteret 2020.